Proiectul REVIS ”Răspuns la violența din rândul copiilor în școli și contexte similare” implementat de Fundația Terre des Hommes a fost derulat în școala noastră în cadrul atelierelor desfășurate cu elevii în perioada ianuarie 2022 – ianuarie 2023.
În proiect au fost implicați 42 de elevi cu vârste între 16 și 18 ani și doi profesori coordonatori, facilitatori Marinescu Mihaela – profesor discipline tehnice și Picu Madalina – profesor de geografie.
”Alegi să comunici fără să rănești” este titlul proiectului creativ gândit de elevii filișeni, finanțat de Fundația Terre des hommes.
Proiectul creativ a însemnat inițializarea unei pagini de facebook ”O școală sigută – LT Dimitrie Filisanu”, în cadrul căreia elevii iși pot posta creatiile, pot vizualiza filmulete legate de bullying și alte forme de violență, pot raporta violența la numărul de whatsap disponibil. Pe lângă această pagină de facebook elevii au realizat două picturi murale și un ”colț al prieteniei în curtea școlii”.
În ”colțul prieteniei” amenajat în curtea școlii ne dorim desfășurarea unor ore de dirigenție în sistem outdoor, în care elevii să se simtă liberi să discute, să dezbată, să devină prieteni, să își învingă pornirile violente.
Prin intermediul picturilor murale de pe casa scării, pe care circulă zilnic 80 de profesori și 1300 de elevi, elevii implicați în proiectul REVIS, trag un semnal de alarmă asupra violenței, în special a celei verbale, formă de violență acceptată de mulți dintre ei, sau de către profesorii lor cu ușurință.
Și-au pus pe perete mesajele lor, astfel, pe copacul prieteniei care prinde rădăcini în școala noastră, au scris mesajele:
– ”Alege să comunici fără să rănești” pe filele unei cărți ce trebuie citită cu atenție, cu sufletul și pentru suflet;
– ”Violența este arma celor slabi, alege să fii puternic” – pentru că sub umbrela violenței și a omului/elevului violent se ascunde o persoană rănită, abuzată fizic sau emoțional, care poate nu a avut parte de atenție, dragoste, alinare;
– ”Câștigi mai mult prin iertare decât prin violență” – iertare însemnând raportare a faptelor violente către persoane sau instituții abilitate să intervină în caz de pericol;
– ”Raportează violența și vei fi sprijinit” – la modul că nu putem continua prin a fi outstand-ări, ci trebuie să ne implicăm, să învățăm să reacționam, să avem toleranță zero pentru violență, pentru că numai astfel putem eradica violența;
– ”Zâmbește! Nu lăsa violența să te controleze” – se adresează tuturor, profesori și elevi, pentru că toți suntem părtași în a propaga sau din contră, a reduce violența în școală și în afara ei.
Cea de-a doua pictură murală semnalizează o mână ce te atenționează pe tine, elev ce ai avut parte de bullying, despre modul în care să intervii sau să reacționezi:
1. IGNORĂ JIGNIRILE ȘI PĂRĂSEȘTE LOCUL;
2. VORBEȘTE PRIETENOS. FII CALM ȘI POLITICOS!
3. VORBEȘTE CU FERMITATE! IA ATITUDINE!
4. SOLICITĂ SPRIJINUL COLEGILOR
5. SPUNE DIRIGINTELUI CE ȚI SE ÎNTÂMPLĂ!
REVIS – a însemnat comunicare, implicare, distracție, schimbare.